Ex Machina (2015)

Ex Machina (Drama, Science Fiction, Thriller):
Caleb är en ung programmerare som väljs ut för att delta i ett experiment där han ska utvärdera de mänskliga egenskaperna hos en kvinnlig artificiell intelligens som kallas för Ava. Men experimentet förvandlas snart till en mörk och psykologisk kamp, ett triangeldrama där lojaliteten splittras mellan människa och maskin.
 
 
BETYG och RECENSION:
Ex Machina är en stillsam och vacker science fiction film om viljan att leva och där så gott som varje detalj och rörelse är genomtänkt, och i rollistan se vi bland annat Domhnall Gleeson, Oscar Isaac och vår svenska Alicia Vikander. Filmen har dessutom mött strålande kritik världen över och den är värd alla de snälla ord som den fått. Trots detta så blev den ändå snuvad på sin biovisning av självaste SF här i Sverige och det är ett misstag som de redan har fått äta upp ett par gånger om, och man kan allt fortsätta att gnugga salt i såren på dom. Det är nämligen ett misstag som inte kan gå ostraffat. 
 

Ava är en artificiell intelligens
 
Med få skådespelare i rollistan lyckas Ex Machina med det som få filmer gör, nämligen att skapa en spännande, intressant och unik handling om en kvinnlig artificiell intelligens, Ava (Alicia Vikander), som kanske har ett medvetande. Kanske kan hon känna och hon kanske även har en instinkt till att vilja leva. Filmen är otroligt snygg gjord och minsta lilla detalj känns genomtänkt, så som ljud, bild och rörelse. Filmen är dessutom vacker både när det kommer till den gröna miljön och det väldesignade huset som har en avancerad teknik. Dock är vissa detaljer inom tekniken lite överflödiga och de tycks mest finnas där för syns skull, men tilltalade blir det i alla fall.
 

Filmen har vackra miljöer
 
Ex Machina är lite av en psykologis thriller där man inte riktigt vet vem man ska lita på. Vad har karaktärerna för baktanke med sitt beteende och vem är en robot och vem är egentligen mänsklig? Filmen leker med andra ord med ens sinne och kanske är det det som gör den så unik och intressant. Ex Machina är som sagt stillsam och lugn, men detta utan att bli tråkig, och det är mycket tack vara alla detaljer och rörelser som är viktiga att man lägger märke till eftersom det är avgörande för handlingen, och de skickliga skådespelet lyfter självklart även filmen. Skådespelarna är inte typiska för de genier som de spelar och Alicia Vikander är nästan för söt och vacker för tas för en A.I., vilket kanske är meningen. Hon och Caleb (Domhnall Gleeson), som är där för att se om Ava har ett medvetande eller ej, är båda lätta att tycka om medan det är något svårare att gilla den alkoholiserade karaktären och tillika geniet Nathan (Oscar Isaac). Tillsammans skapar de i alla fall en annorlunda harmoni som både är gripande och intressant och överlag så är Ex Machina en av de betydligt bättre science fiction filmerna som finns därute, och även om filmen har gott om specialeffekter så är de inte så tydliga och överflödiga som i så många andra filmer inom samma genre. Ibland är helt enkelt mindre mer.
 

Nathan och Caleb i Nathans... verkstad.
 

FILMINFORMATION:

 
Originaltitel: Ex Machina.
Svensk titel: Ex_Machina.
Tagline: "There is nothing more human than the will to survive".
Genre: Drama, Science Fiction, Thriller.
Skådespelare: Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Alicia Vikander, Sonoya Mizuno, Corey Johnson m.fl.
Regissör / Filmmanus: Alex Garland.
Speltid: 108 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Premiärår: 2015.
Sv. Biopremiär: - .
Distributör: Universal.
DVD och Blu-rayrelease: 17 Augusti 2015.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): - .
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): The Story • The Cast • The Design • Creating Ava • The Turing Test.
 
 
 

 
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: