Chappie (2015)

 photo chappie_zpsab1kwgkv.jpg 
Chappie (Action, Science Fiction, Thriller):
I en nära framtid patrullera en mekanisk poliskår genom stadens gator för att förhindra brott. Men när polisdroiden nr. 22 blir stulen får han ett nytt otestat program installerat som gör honom till den första roboten med förmågan att tänka och känna efter själv. Han får namnet Chappie och lär sig precis som vilket annat barn som helst, men tyvärr växer han upp i fel familj där brotten står för dörren.
 
 
BETYG och RECENSION:
Neill Blomkamp, som ligger bakom District 9 och Elysium, kommer nu med Chappie och som vanligt när vi pratar om filmer som Blomkamp har regisserat och skrivit manus till så är kvalitén hög. Specialeffekterna är i toppklass och det spelar inte så stor roll att miljön är smutsig, vilket är lite av hans signatur, för filmen är ändå vacker och minsta detalj känns genomtänkt. Chappie är något av en framtida gangsterfilm men den är ändå väldigt söt vilket är en ovanlig kombination som här träffar helt rätt.
 
 photo chappie-image03_zps763d6dus.jpg
Vi får möta roboten Chappie och följa honom under hans uppväxt på fel sida av lagen.
 
Ja, att en gangsterfilm kunde vara så här söt hade jag aldrig kunnat tro, men Chappie visar oss att det är möjligt. Med sitt charmiga beteende och sin något hårda uppväxt så är Chappie (röst av Sharlto Copley) en fruktansvärt söt gangster som väcker liv i alla slags känslor då han förs bakom ljuset med vad som är rätt och fel. Han fostras till största del av sin kärleksfulla gangster-adoptivmamma Yo-Landi (Yo-Landi Visser), sin elaka gangster-adoptivpappa Ninja (Ninja) som bara ser till sitt egna bästa och hans skapare Deon (Dev Patel) finns också med på ett hörn för att göra rätt av det som har blivit fel. Filmen får mig att känna lycka, glädje, sorg och hat då den är fylld med både mysiga och underbara stunder samtidigt som elakheterna skiner igenom. Många har svårt för att se roboten Chappie som en person med känslor och ett medvetande vilket också gör filmen så stark.
 
 photo chappie1_zpsaeudbxmu.jpg
Skaparen Deon, pappa Ninja och mamma Yo-landi kommer inte riktigt överens.
 
När det kommer till rollistan så blandar Chappie nya stjärnskott med gamla och i gangsterrollerna, som mer eller mindre gestaltar sig själva, ser vi det äkta paret Ninja och Yo-Landi Visser som här gör sin filmdebut. Annars är de två välkända artister ur den sydafrikanska hiphop-/electro-grupp Die Antwoord och i rollen som Deon ser vi Dev Patel som har lite mer kött på benen. Men Chappie innehåller självklart också två riktigt stora namn, nämligen Hugh Jackman och Sigourney Weaver som vi ser i de något mindre rollerna som Vincent Moore och Michelle Bradley som båda jobbar med att tillverka polisrobotar. Skådespelsmässigt så sköter både de nya och gamla talangerna sig bra och även om en del är bättre än andra så känns det äkta och trovärdigt. Och jag måste även säga att jag har svårt för att hålla tillbaka skrattet var gång Vincent Moore (Hugh Jackman) syns i bild med sina fula beigea shorts som kombineras med strumpor och skor och en något för tajta tröja. Även om man är en muskelknutte så kan man inte komma undan med denna utstyrseln, och till råga på allt så är hans karaktär en riktig skitstövel vilket gör honom omöjligt att tycka om.
 
 photo chappie-pic01_zpsowcvjme3.jpg
Vincents robotplaner går inte riktigt hem hos chefen Michelle.
 
Ja, Chappie är en oerhört söt film som får mig att tycka om vissa gangsters men den når ändå inte riktigt toppen. Även om jag inte kan säga så mycket ont om filmen så finns det ändå något här som stoppar den ifrån att riktigt blomma ut. Kanske är det för att handlingen påminner något om den söta robotfilmen Short Circuit och för att vissa skapelser känns som en kopia av något som vi kan se i RoboCop. Kanske är det just så att Blomkamp har blivit inspirerad av de båda men det gör också att Chappie inte känns helt ny och originell. Men vare sig om Chappie är lite an en härmapa eller ej så är filmen oerhört fin, charmig och söt och har man bara lite medkänsla i kroppen så är detta en underbar film att spana in.
 
 photo chappie-yolandi_zpslnbyzf9p.jpg
Chappie är som vilket annat barn som helst.
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Chappie.
Svensk titel: Chappie.
Taglines: "I am discovery. I am wonder. I am chappie." och "Humanity's last hope isn't human".
Genre: Action, Science Fiction, Thriller.
Skådespelare: Sharlto Copley, Dev Patel, Hugh Jackman, Sigourney Weaver, Ninja, Yo-Landi Visser, Jose Pablo Cantillo, Brandon Auret, Johnny Selema, Anderson Cooper m.fl.
Regissör: Neill Blomkamp.
Filmmanus: Neill Blomkamp och Terri Tatchell.
Speltid: 120 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Land: USA / Mexiko.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Utgivningsår / Premiärår: 2015.
Sv. Biopremiär: 6 Mars 2015.
Distributör: Sony.
DVD och Blu-rayrelease: 17 Augusti 2015.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): We Are Tetravaal - The Cast Discuss Their Characters And Experiences On The Set.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): We Are Tetravaal • Alternate Ending • Extended Scene • Chappie: The Streetwise Professor • Arms Race: The Weapons And Robots • Bringing Chappie To Life: The Visual Effects • From Tetra Vaal To Chappie • Keep It Gangster • The Reality Of Robotics • Jozi: Real City And A Sci-Fi Setting • Rogue Robot: Deconstructing The Stunts And Special Effects • The Art Of Chappie Gallery.
Hyr filmen hos: SF Anytime.

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: