Double Jeopardy (1999)

 photo Double J_zpskyw9nrh9.jpg 
Double Jeopardy (Kriminalare, Mysterium, Thriller):
Efter att Libby Parsons har blivit anklagad och fälld för mordet på sin man Nick får hon spendera 6 år i fängelse, men hon upptäcker snart att hennes man är vid liv och lever loppan under ett falskt namn. Så när hon blir villkorligt frigiven gör hon allt hon kan för att bevisa sin oskuld, få tillbaka sin son och ta ut sin hämnd.
 
 
FILMEN FÅR: 
Om ni frågar mig så var 1990-talet det årtionde då de bästa filmer kom ut. Vi behövde då inte bygga upp eller fylla ut filmerna med onödiga specialeffekter och manuset var oftast originellt och nytt, till skillnad från dagens filmer där så gott som alla är uppbyggda med hjälp av dataanimeringar och där manuset mer eller mindre är lånat från någon annan film. Just 1999 kom thrillern Double Jeopardy ut och trots att detta kanske inte är en av de bästa filmerna som såg dagens ljud back in the days så är den ändå spännande och bra. Det spelar ingen roll att den saknar alla de där små specialiteterna och att lagen som driver filmen framåt inte stämmer överens med verkligheten. Man må inte kunna dömas två gånger för ett brott och samma brott som man gjort en gång, men gör man samma brott två gånger kan man dömas för båda och det är också här som filmen felar.
 
 photo double-jeopardy-1999-large-picture2_zpsu1esfcod.jpg
Libby åker dit för mordet på sin livs levande man.
 
Under 90-talet var Ashley Judd i sin högform och hon kammade då hem den ena större rollen efter den andra och i Double Jeopardy ser vi henne i huvudrollen som Libby, en kvinna som blir felaktigt anklagad och dömd för mordet på sin man Nick (Bruce Greenwood). Hon är vacker som få när hennes karaktär Libby biter ihop för att överleva dagarna i fängelset och för att sedan ge allt när det kommer till att leta upp sin livs levande man när hon väl blir villkorligt frigiven. I den något mindre rollen som Nick ser vi Bruce Greenwood och han gestaltar den något obehagliga och falska mannen bra, och trots att han har ett leende av guld så känner jag hur obehaget smyger sig på var gång han syns i bild. Tommy Lee Jones delar tillsammans med Judd på den ledande karaktären då vi ser honom i rollen som Travis, Libbys övervakare, och det finns inget ont att säga om hans skådespel. Däremot blir jag förbluffa över att han har sett lika gammal ut i snart 20 år.
 
 photo double-jeopardy1_zpsdydcb4l4.jpg
Kärleken har ett pris
 
Double Jeopardy bjuder lite på katt- och råttlek där alla tycks jaga någon och där alla är sitt offer på spåren. Filmen håller ett bra tempo och även om spänningen kunde varit större så lyckas den bra med sin uppgift. Det finns en del små luckor i manuset, så som att vissa lagar inte stämmer överens med verkligheten och tillsammans med att vissa scener må vara något överdrivna eller underdrivna, men över lag så är Double Jeopardy en lagom spännande thriller som får blodet att rusa runt vid vissa tillfällen. 
 
 photo double-jeopardy-1999-large-picture3_zpsvy8135ji.jpg
Libby gör inte livet lätt för övervakaren Travis
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Double Jeopardy.
Svensk titel: Double Jeopardy.
Tagline: "Murder isn't always a crime".
Genre: Kriminalare, Mysterium, Thriller.
Skådespelare: Ashley Judd, Tommy Lee Jones, Bruce Greenwood, Benjamin Weir, Jay Brazeau, John MacLaren, Edward Evanko, Annabeth Gish m.fl.
Regissör: Bruce Beresford.
Filmmanus: David Weisberg och Douglas S. Cook.
Speltid: 101 min (DVD).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Land: USA / Tyskland / Kanada.
Åldersgräns: Rekommenderad från 11 år.
Utgivningsår: 1999.
Sv. Biopremiär: 3 Mars 2000.
Distributör: Paramount.
DVD och Blu-rayrelease: 23 Januari 2001.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): Behind the Scenes Featurette • Theatrical Trailer.
Hyr filmen hos: SF Anytime.

Kommentarer
Marie Hall säger:

Åh den filmen kommer jag ihåg från när jag var liten, den är rätt bra. Ska nog se den igen :)

Svar: Det tycker jag allt att du ska göra. Dock är den kanske inte lika bra som man minns den men den funkar =)
...Liiinna

2015-05-06 Kl: 18:56:15
URL: http://Nouw.com/mariehall

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: