Dallas Buyers Club (2013)

 photo dallas_zpsfb57b6ba.jpg
Dallas Buyers Club (Biografi, Drama):
Filmen bygger på Ron Woodroof liv.
Året är 1985 och den homofobiske narkomanen Ron Woodroof får diagnosen Aids tillsammans med beskedet om att han bara har trettio dagar kvar att leva. I ett försök att överleva och rädda andra som är i samma sits börjar han smuggla in läkemedel som ännu inte är lagliga i USA.
 
 
FILMEN FÅR:
Vi tar oss tillbaka i tiden till 1985 då HIV och Aids smittan började härja runt om i världen. En sjukdom som alla fasade för och som man också bara ansåg höra hemma i det homosexuella "samhället". Men riktigt så var det inte utan vem som helst kunde och kan fortfarande drabbas. Dallas Buyers Club är en biografi som bygger på Ron Woodroof liv och med tanke på att att historian som vi här få se är verklig så gör det också filmen lite bättre än vad den faktiskt är. Dallas Buyers Club är väldigt gripande men ändå så känns det som om att något saknas. Filmen har vissa "tomma" stunder och det finns lite av en seghet över hela kalaset som tycker ner den något.
 
 photo dallas_zps11692852.jpg
Dr. Eve Saks (Jennifer Garner) är en av de få som inte tycks vara rädd för sina HIV och Aidssmittade patienter.
 
Huvudrollsinnehavaren Matthew McConaughey är dessvärre ingen favorit här hos mig men eftersom han ser så skrämmande sjuk ut i sin roll som Ron Woodroof, med sin magra och taniga kropp, så växer han lite i mina ögon. Jared Leto gör dessutom en av sina bästa rollprestationer då han gestaltar den aidssjuka Rayon som går klädd i kvinnokläder. Han är mager och tanig precis som McConaughey och jag måste säga att jag blir imponerad av deras förvandling. De ser inte friska ut vilket höjer trovärdigheten på hela filmen och även om det känns som om att vissa saker är på snäppet till överdrivet så funkar det ändå.
 
 photo dallas-buyers-club_zps2a1cfe7d.jpg
Två magra och sjuka snubbar
 
Även om Dallas Buyers Club är en väldigt bra och gripande film så är den ändå inte så bra som jag hade hoppats på. Det går lite för slött framåt och det händer tyvärr inte så mycket under filmens gång utan vi får mest bara följa sjukdomsförloppet i en stillsam takt och ta del av deras kamp för överlevnad. Vi få även se hur långt någon är beredd att gå för att få tag på de rätta men ändå inte lagliga medicinerna i USA och viljan att vilja hjälpa andra i samma situation. Dallas Buyers Club är med andra ord en stark film men som gott och väl hade kunnat varit ännu lite starkare.
 
 photo dallas-buyer-s-club03_zps17744281.jpg
Ron reser jorden runt för att komma över sina mediciner
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Dallas Buyers Club.
Svensk titel: Dallas Buyers Club.
Genre: Biografi, Drama.
Skådespelare: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto, Denis O'Hare, Steve Zahn, Michael O'Neill, Dallas Roberts, Griffin Dunne, Kevin Rankin m.fl.
Regi: Jean-Marc Vallée.
Filmmanus: Craig Borten och Melisa Wallack.
Speltid: 117 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska.
Produktionsland: USA.
Utgivningsår: 2013.
Taglines: "Dare to Live".
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Biorelease: 7 Mars 2014.
Distributör: Noble Entertainment.
DVD och Blu-rayrelease: 23 Juli 2014.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): A Look Inside Dallas Buyers Club, Deleted Scenes.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): A Look Inside Dallas Buyers Club, Deleted Scenes.

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: