Snowpiercer (2013)

 photo snow_zpsd47cc484.jpg
Snowpiercer (Action, Science Fiction, Thriller):
2014 spreds ämnet CW-7 ut i jordens atmosfär för att sänka ner den höga medeltemperaturen. Men kort därefter frös jorden istället till is och de få som överlevde kylan steg då på det rullande arket och blev jordens sista överlevare. Människorna ombord på arket delades in i olika klasser där de rika fick lyxen i första parkett och där de fattiga fick ta plats längst bak i smutsen och svälten. Nu, snart 18 år senare, har Curtis tröttnat på orättvisorna och skapar ett uppror. Välkommen till livet på arken och jorden, 2031
 
 
BETYG och RECENSION:
Jag har alltid varit svag för filmer som utspelar sig i framtiden, del för att det är en inblick i vad som kanske komma skall och dels för att det inte har hänt... än. Men jag föredrar filmer där utvecklingen har gått framåt och inte bakåt och just i Snowpiercer är det nästan som lite av varje. Jorden är nu en kall och öde plats där de få överlevarna befinner sig på ett tåg, ett så kallat ark där de är indelade i klasser och Där tillvaron är orättvis. Så nej, jorden är inte beboelig på grund av sin skyla och arket som går jorden runt är som ett eget lite klassindelat ekosystem.
 
 photo snowpiercer-53622270c9e26_zps08fea14f.jpg
Det rullande arket
 
Snowpiercer kretsar till största del kring Curtis (Chris Evans) som tillhör en av de som bor i den smutsiga och svältande bakre delen av arket. Han är en man som är trött på orättvisorna och han skapar därför ett uppror som går ut på att ta sig till arkets främre del där motorn finns, allt för att ta över tåget. Vi få följa Curtis och hans efterhängare när de våldsamt försöker ta sig fram i det underliga tåget och vi färdas då också genom den ena underliga vagnen efter den andra. Det blir blodigt och det blir våldsamt. Folk dör, kroppsdelar huggs av och blod och liv går till spillo i kampen mot rättvisan.
 
 photo snowpiercer_zps0fc57500.jpg
Curtis leder upproret
 
Jag fascineras av Snowpiercer's annorlunda uppbyggnad och filmen bjuder på en konstig atmosfär där varje tågvagn har en alldeles unika utstyrsel som ger ifrån sig en väldigt speciell känsla. Miljöer är trånga, mörka, obehagliga och emellanåt vackra och hela tåget är därför något underligt vilket också gör filmen väldigt speciell och unik. Det är dessutom något mystiskt som hänger i luften och därför blir också filmen lite småspännande på sina ställen. Snowpiercer bjuder på någon nytt och det är just det som gör hela filmen något unik. 
 
 photo Snowpiercer-2_zpsa96b8ed7.png
Trånga och emellanåt vackra miljöer
 
Med namn som Chris Evans, Tilda Swinton och Ed Harris i rollistan så hade man kanske kunnat tro att Snowpiercer skulle vara ett påkostat äventyr från insidan och ut, men så är tyvärr inte fallet. Om man tänker på tågets insida så känns filmen ändå rätt så påkostad men när det rör sig om utsidan så känns faktiskt filmen rätt så billig och specialeffekterna är därför också rätt så dåliga, men det gör lite av detsamma eftersom innehållet ändå är bra och annorlunda. Snowpiercer må ha sina brister men på det stora hela så är filmen ändå väldigt bra och speciellt efftersom vi inte har sett något liknande förut.
 

Tilda Swinton går knappt att känna igen i rollen som Mason
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Snowpiercer.
Svensk titel: Snowpiercer.
Tagline: "Fight your way to the front" och "We move forward".
Genre: Action, Science Fiction, Thriller.
Skådespelare: Chris Evans, Kang-ho Song, Ed Harris, John Hurt, Tilda Swinton, Jamie Bell, Octavia Spencer, Ewen Bremner, Ah-sung Ko, Alison Pill m.fl.
Regissör: Joon-ho Bong.
Filmmanus: Joon-ho Bong och Kelly Masterson.
Speltid: 126 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Produktionsland: USA.
Utgivningsår: 2013.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Sv. Biopremiär: - .
Distributör: Noble Entertainment.
DVD och Blu-rayrelease: 22 Oktober 2014.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): - .
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): - .
Hyr filmen hos: SF Anytime.
 

Kommentarer
Magnus säger:

Jag håller med, tyckte den var helt okej. Lite ologisk ibland, men klart annorlunda.

Svar: Annorlunda filmen är vad vi behöver. Alla är ju så lika varandra idag =)
...Liiinna

2014-11-06 Kl: 20:23:25
URL: http://www.spelochfilm.se
Magnus säger:

Det stämmer verkligen, det produceras mycket sk*t...

Svar: Skit ;) Här behöver vi inte vara finkänsliga =)
...Liiinna

2014-11-10 Kl: 20:34:02
URL: http://www.spelochfilm.se
Magnus säger:

Gott att höra! Frispråkighet är bara nyttigt!

2014-11-10 Kl: 20:53:16
URL: http://www.spelochfilm.se

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: