Rise of the Planet of the Apes (2011)

Rise of the Planet of the Apes (Action, Drama, Science Fiction, Thriller):
I hopp om att kunna hitta ett botemedel för Alzheimers utför man tester på Apor. Efter många års forskning tycks man ha hittat lösningen som ökar intelligensen hos aporna genom att hitta nya banor i hjärnan och som på så vis kan bota de som insjuknat i Alzheimers. Men forskningen läggs ner efter en incident och kvar finns nu bara en avkomma som nu tycks visa en oerhörd intelligens, en intelligens som kommer visa vad han är kapabel till.
 
 
BETYG och RECENSION: 
Till att börja med så vill jag bara säga att Rise of the Planet of the Apes (sv.titel: Apornas Planet: (R)evolution) är en nystart på Apornas Planet filmserien medan Planet of the Apes från 2001 är en nyinspelning av den gamla filmserien. Så denna filmen har praktiskt taget ingenting med de andra att göra och man behöver därför inte heller ha sett varken filmerna från 1960- och 70-taler eller den från 2001 för att hänga med i svängarna, vilket jag uppskattar. Vi får här se hur allt började, vi får en inblick i hur det gick till när aporna började tog över världen.
 

Allt började med att man ville hitta ett botemedel för Alzheimers
 
Den första tanken som dök upp i mitt huvud när Rise of the Planet of the Apes drog igång var "djurplågeri" och i de banorna fortsätter det sedan. Filmen visar upp en grym verklighet för de apor som idag sitter i bur och jag kan inget annat än att bli berörd, önska livet av ett par människor och fälla ett par tårar. Ja, detta är en ren fiction men det återspeglar ändå verkligheten. Grymheten håller förövrigt i sig rätt igenom hela filmen och det gör den inte lätt att se. Jag blir kluven och vet därför inte riktigt vad jag ska tycka om filmen. Rise of the Planet of the Apes är helt klart en bra film och kanske är det just djurplågeriet som får min glöd att hålla sig vid liv då jag riktigt kan känna ilskan växa inom mig. Aporna är dessutom inte så dumma som de ser ut och tro mig, de får sin hämnd så småningom.
 

Djurplågeriet tär på den som är normal
 
Nystarten skiljer sig en hel del från Planet of the Apes, både den gammal och den något nyare filmen, och det är både på gott och ont. Själv så föredrar jag nog remaken från 2001 eftersom den är lite mer futuristisk, men denna bjuder självklart på ett äventyr som jag sent kommer glömma. Jag har däremot inte riktigt bestämt mig för om jag tycker om skådespelaren James Franco eller inte. Men han gör ett bra jobb och hans karaktär Will Rodman tycks vara en av de få som trots sitt grymma jobb bry sig om djuren och det är något som jag kan uppskatta. Min favorit sedan länge, David Hewlett, har dessutom en större roll i filmen än vad jag först hade väntat mig och det är helt klart positivist. Vi ser honom i rollen som den rätt så elaka Hunsiker men han briljerar som skådespelare och visar vad han går för och bara det kan få mig att le när grymheten tränger sig på.
 

Caesar och Will
 
Trots att Rise of the Planet of the Apes inte alls var som jag hade trott att den skulle vara så är den ändå väldigt bra, underhållande och intressant och slutet ger oss hintar om en fortsättning som nu finns här, men det visste vi inte då och den känslan var inte att leka med.
 

Evolution Becomes Revolution.
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Rise of the Planet of the Apes.
Svensk titel: Apornas Planet: (R)evolution.
Tagline(s): "Evolution Becomes Revolution".
Genre: Action, Drama, Science Fiction, Thriller.
Skådespelare: James Franco, Freida Pinto, Andy Serkis, John Lithgow, Karin Konoval, Chris Gordon m.fl.
Regissör: Rupert Wyatt.
Speltid: 105 min.
Språk: Engelska, Teckenspråk.
Undertext: Svenska.
Premiärår: 2011.
Åldersgräns: 11 år.
Sv. Biopremiär: 17 Augusti 2011.
Distributör: 20th Century Fox.
DVD och Blu-rayrelease: 28 December 2011.
Extramaterial (DVD): Deleted scenes • Mythology of the Apes • The genius of Andy Serkis.
Extramaterial (Blu-ray): Deleted scenes • Mythology of the Apes • The genius of Andy Serkis • The Apocalypse • A new generation of Apes • Scene breakdown • Character concept art gallery • Breaking motion capture boundaries • Composing the score with Patrick Doyle • The great Apes • Audio commentaries.
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: