American Horror Story: Asylum, säsong 2 (2012-2013)

 photo american horror story s.2_zpsnlsrplrg.jpg 
American Horror Story: Asylum, säsong 2 (Drama, Rysare, Skräck, Thriller):
Det ökända mentalsjukhuset Briarcliff, ett hem för psykiskt sjuka brottslingar, styrs med järnhand av den stränga nunnan Jude. Här finns ondska, förbjudna lustar och demoner runt varje hörn
 
 
 
BETYG och RECENSION:
Den andra säsongen av American Horror Story har fått titlen Asylum och består av 13 avsnitt som visades på TV mellan 2012 och 2013 i USA. Vi har nu lämnat Murder House bakom oss och istället kastar vi oss in i det förflutna, närmare bestämt till år 1964 då nunnorna tog hand om de något mindre lyckade personerna i världen i sitt alldeles egna mentalsjukhus. Även om grundstoryn utspelar sig under 60-talet så gör vi småhopp till nutiden där vi få se hur hur mentalsjukhuset ser ut idag och att de ond krafter som härjade där på 60-talet finns fortfarande kvar.
 
 photo American-Horror-Story-Asylum_zpsqzq02xyb.jpg
Sister Jude Martin (Jessica Lange) styr på Briarcliff
 
Om vi tar en närmare till på avsnittet Welcome to Briarcliff, som är det första avsnittet ut i säsong 2, så innehåller det mer obehagligheter än vad vi fick se under hela säsong 1 och därför höjde också serien ribban rätt så fort. Till min stora förvåning så fortsätter sedan säsong på ungefär samma spår och är det inte monster i källaren så är det sinnessjuka patienter eller doktorer som härjar i korridorerna på Briarcliffs metansjukhus. Dessutom så gör serien anspråk på en utomjordisk aktivitet vilket självklart fick mig att fästa blicken desto mer mot tv-rutan och glida in i en värld av galenskap, mord och mysterium där den ena är sjukare än den andra.
 
 photo American-Horror-Story-Asylum6_zpsj8capz2o.jpg
Vilka är egentligen sjukast, patienterna, nunnorna eller doktorerna? 
 
Dock förbryllar upplägget av American Horror Story mig något och detta på grund av att varje säsong har en egen berättelse med en början och ett slut. Vissa av de skådespelare som vi fick se under den första säsongen av serien finns fortfarande med på ett hörn där vissa har större roller än andra. Men eftersom denna säsongen utspelar sig flera år tidigare än den första och att den har en helt annan inriktning så har de inte längre samma roller utan de gestaltar nu helt nya karaktärer i helt nya miljöer. Så det gäller att lägga händelserna i Murder House bakom sig och bara gå vidare och öppna upp sig för nya mysterium och faror. Och för att underlätta för sig själv så bör man ta en paus mellan varje säsong så man hinner landa och sedan kunna gå vidare utan att återkoppla skådespelarna till sina tidigare roller. 
 
 photo american-horror-story-asylum-recap-the-name-game_zpsnfst0xr6.jpg
Samma skådisar men i nya roller
 
Även om American Horror Story: Asylum innehåller mer skräck i första avsnittet än vad hela säsong 1 gjorde så är det något med den andra säsongen som gör att dess innehåll inte riktigt fängslar mig. Kanske är det så att den helt enkelt bara är för extrem och underlig, eller så är det monstren som inte känns tillräckligt äkta för att skämma mig. Men vare sig American Horror Story: Asylum fängslar mig eller ej så har säsongen ett obehag över sig som ändå är lockande och trots att allt är lite för underligt så gillar jag miljön och psykvibbarna som säsongen ger ifrån sig. Dock skiljer sig berättelsen i säsong 1 och säsong 2 sig så mycket åt att det är svårt att säga vem som är bäst, men de båda har en i alla fall ett unikt framträdande men obehagliga vibbar som få serier har. Och om man tyckte att första säsongen var skruvad så kommer man antagligen tycka att denna är galen.
 
 photo American-Horror-Story-Asylum2_zpssiiokgh3.jpg
En vanskapt varelse
 

TV-SERIEINFORMATION:

Originaltitel: American Horror Story.
Svensk titel: American Horror Story.
Tagline: "The Asylum Is Open for Business. Check Your Sanity at the Door".
Säsongtitel och nr: Asylum, säsong 2.
Antal avsnitt: 13. 
Genre: Drama, Rysare, Skräck, Thriller.
Skådespelare: Zachary Quinto, Joseph Fiennes, Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Lizzie Brocheré, James Cromwell, Jessica Lange m.fl.
Skapare: Brad Falchuk och Ryan Murphy.
Speltid: 531 min (ca 42-44 min per avsnitt).
Språk: Engelska.
Undertext: Engelska.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år (18 år i England och USA).
Sändningsår, säsong 2: 2012-2013.
Distributör: 20th Century Fox (DVD) och 20th Century Fox UK (Blu-ray).
DVD och Blu-rayrelease: 19 Februari 2014 (DVD) och 21 Oktober 2013 (Blu-ray).
Köp TV-serien på DVD hos: Discshop eller Cdon.
Extramaterial (DVD):  Deleted scenes • The Orderly • What is American Horror Story Asylum? • Welcom to Briarcliff Manor • The Creatures.
Köp TV-serien på Blu-ray hos: Discshop eller Cdon.
Extramaterial (Blu-ray): Deleted scenes • The Orderly • What is American Horror Story Asylum? • Welcom to Briarcliff Manor • The Creatures.
TV-Serien består (än så länge) av: American Horror Story: Murder House, säsong 1 (2011).
                                                      American Horror Story: Asylum, säsong 2 (2012-2013).
                                                      American Horror Story: Coven, säsong 3 (2013-2014).
                                                      American Horror Story: Freak Show, säsong 4 (2014-2015).
                                                      American Horror Story: Hotel, säsong 5 (2015-2016).
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: