Belle (2013)

 photo belle_zps5405b2db.jpg
Belle (Drama): 
Filmen bygger på en sann historia.
Under slutet av 1700-talet hade den rike Sir John Lindsay, en kapten i den kungliga flottan, en tillfällig förbindelse med en mörkhyad kvinna vilket resulterade i att han fick en utomäktenskaplig dotter, Dido Elizabeth Belle. Tack vare sin far fick Dido växa upp i ett överklasshem men där hennes hudfärg gjorde att hon inte blev accepterad och hon fick därför möta många svårigheter.
 
 
FILMEN FÅR:
Belle bjuder på ett vackert och djupt kostymdrama som mer eller mindre lyckas beröra mig med sitt tunga ämne som involvera ras, sexism och klass, och där allt vävs samman till en historia om hur mulatten Dido Elizabeth Belle (Gugu Mbatha-Raw) får lära sig om kvinnans begränsade frihet under slutat av 1700-talet. Hon i hennes fall, eftersom hon är färgad, är det ännu mer begränsat. Tack vare sin vita pappa må hon inte leva som en slav eller ett tjänstefolk, men hon är ändå inte heller helt accepterad i sin familj och saknar många de fördelar som de andra vita och rika familjemedlemmarna har.
 
 photo belle07_zpsaff7d11b.jpg
Som liten välkomnas Dido mer eller mindre in i familjen där hon sedan växer upp och möter många svårigheter
 
Belle bygger i grund och botten på en sann historia om hur synen på slavhandel kom att förändrade världen tack vare en del högt uppsatta människor. Men vi få till största del se hur mulatten Dido blir åsidosatt i sin egna familj på grund av sin hudfärg. Hon må vara en i familjen tack vare sin nu mera döda far Sir John Lindsay (Matthew Goode) som har ärvt henne en förmögenhet, men hon får ändå inte delta vid middagar med familjen samtidigt som hon är för fin för att äta med tjänstefolket. Jag antar att jag faller för djupet och lidandet som Dido får utstå trots att hon kanske inte alltid förstår det.
 
 photo belle10_zpsc1995052.jpg
Dido är inte en jämlike i familjen
 
Som ett kostymdrama så är Belle en väldigt vacker film vars story berör, men dessvärre så segar filmen sig fram något när Dido i skymundan kämpar för sina rättigheter. Vi få möta kärlek och hat, rasism och förtryckningar och en underlig familjerelation som går upp och ner. Skådespelarna känns kanske något stela i sina roller då de pratar på ett stelt och konstgjort sätt, men å andra sidan så var det säkert så man uppförde sig förr i tiden. Men trots en del mindre tilltalande moment så är Belle en sevärd film med ett budskap som bör bli känt. Vi är nämligen alla lika trots hudfärg och ursprung.
 
 photo belle02_zps634e34fe.jpg
Det finns vissa så kan blunda för Didos hudfärg och se henne som en jämlike
 
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Belle.
Svensk titel: Belle.
Tagline: - .
Genre: Drama.
Skådespelare: Gugu Mbatha-Raw, Emily Watson, Tom Wilkinson, Sarah Gadon, Sam Reid, Miranda Richardson, James Norton, Tom Felton, Alan McKenna, Matthew Goode, Lauren Julien-Box, Cara Jenkins m.fl.
Regissör: Amma Asante.
Filmmanus: Misan Sagay.
Speltid: 104 min (Blu-ray).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Land: Storbritannien.
Åldersgräns: Rekommenderad från 7 år.
Utgivningsår: 2013.
Sv. Biopremiär: 29 Augusti 2014.
Distributör: 20th Century Fox.
DVD och Blu-rayrelease: 19 Januari 2015.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): Promotional Featurettes, Gallery.
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): Belle: The Story, Gugu Mbatha-Raw Breakout Role, The Power Of Belle, From Painting To Screen, The History Behind The Painting, Gallery.
Hyr filmen hos: SF Anytime.

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: