Autómata (2014)

 photo Automata_zps918ec9d8.jpg 
Autómata (Science Fiction, Thriller): 
2044 drabbades jorden av omfattande radioaktivitet som nu har utplånat merparten av jordens befolkning. De få människor som finns kvar lever i ett samhälle med robotar som har utvecklats för att tjäna och underlätta för oss och de alla är programmerad så att de inte kan skada en livsform eller ändra sitt syfte. Trots dessa inprogrammerade lagar får agenten Jacq Vaucan i uppdrag att utreda ett fall där en robot påstås ha lyckats omprogrammera sig själv och han gör då en upptäckt som kommer få allvarliga följder.
 
 
 
FILMEN FÅR:
Autómata bjuder på en något mörk, sammanfallen och dyster framtidsversion där jordens befolkning har reducerat ned med 99.7% och nu återstår endast 21 miljoner människor som sakta går mot en säker död. För att underlätta och överleva har vi skapar robotar som mer eller mindre har hamnat i fokus och de hjälper oss nu med de jobb som vi själva inte längre kan eller vill utföra och jag måste säga att jag gillar den deprimerande känslan som filmen ger. Filmen är stundvis väldigt sorglig och grymheten är stor då vi få ta del av skillnaden mellan ett liv och ett annat, ett medvetande från ett annat.
 
 photo automata-A_03013_rgb_zpsc118f6f5.jpg
Jorden och människan har snart gjort sitt
 
I Autómata får vi bland annat följa Jacq Vaucan (Antonio Banderas) vars jobb går ut på att kontrollera robotarna och se till så de fungera korrekt och se efter så att inte någon har försökt att manipulera dom, vilket självklart också är just precis det som har hänt. Vid sidan om honom får vi därför också följa några av robotarna som sakta börjar utveckla ett medvetande och i takt med det så är de också beredda att kämpa för att slippa livet som "slavar". De vill utvecklas, börja leva och bevara sin personlighet och självständighet som sakta börja uppstå. Filmen bjuder därför på en kamp om liv och död, om överlevnaden mellan olika raser. Ja, Automata visar oss att livet och naturen har sin gång vare sig vi tycker om det eller ej.
 
 photo Automata-scene-1_zpsd042474d.jpgRobotarna börjar bli självmedvetna vilket inte uppskattas av människan
 
Det är mycket med Autómata som påminner om andra filmer och det finns specifika likheter med filmen I, Robot. Precis som där så är även robotarna i Autómata programmerade att följa ungefär desamma lagar men vi alla vet väll att lagar är till för att brytas och ett medvetande vaknar därför snart till liv. Autómata bjuder trots många likheter på en intressant story som dessvärre förfaller något framemot slutet, men vägen dit är ändå både intressant, lockande och underhållande. Autómata är dessutom en lågbudget film som har tagit sina resurser till fånga och filmen ger därför ett intryck av att vara lite påkostad. Det är däremot ont om skådespelare och effekterna är kanske inte de bästa men de samspelar ändå bra med storyn och filmen rullar därför på i en bra takt vilket gör att jag faller för handlingen och blir helt tagen. Autómata är en av de bättre, mörka, science fiction filmerna som jag har sett på länge och det blir därför också en film som jag verkligen kan rekommendera.
 
 photo automata8_zps01f803f3.jpg
Människan och maskinen, är vi verkligen så olika?
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: Autómata.
Svensk titel: Automata.
Tagline: "Your time is coming to an end. Ours is now beginning".
Genre: Science Fiction, Thriller.
Skådespelare: Antonio Banderas, Dylan McDermott, Melanie Griffith, Birgitte Hjort Sørensen, Robert Forster, Tim McInnerny, Andy Nyman, Javier Bardem, David Ryall, Andrew Tiernan m.fl.
Regissör: Gabe Ibáñez.
Filmmanus: Gabe Ibáñez, Igor Legarreta och Javier Sánchez Donate.
Speltid: 105 min (DVD).
Språk: Engelska.
Undertext: Svenska.
Land: Spanien / Bulgarien.
Åldersgräns: Rekommenderad från 15 år.
Utgivningsår: 2014.
Sv. Biopremiär: - .
Distributör: Noble Entertainment.
DVD och Blu-rayrelease: 26 Januari 2015.
Köp filmen på DVD hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (DVD): - .
Köp filmen på Blu-ray hos: Discshop, Cdon och Ginza.
Extramaterial (Blu-ray): - .
Hyr filmen hos: SF Anytime.

Kommentarer
Robin säger:

En historia som vi har sett tusentals gånger. Trots detta vill jag verkligen se Automata! Tycker om Banderas när han spelar seriösa och tyngre roller. Denna blir en "must-buy" till nästa inköpslista! :)

Svar: Den är ju dessutom rät bra, till skillnad från många andra sci-fi filmer som har kommit den senaste tiden.
...Liiinna

2015-01-28 Kl: 16:11:10
URL: http://filmfett.blogg.se

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: