The Butler (2013)

 photo thebutler_zps6a4613e0.jpg 
The Butler (Biografi/Drama):
Filmen är inspererad av en sann historia.
The Butler tar sin början i Macon, Georgia under 1926 där den lilla pojken Cecil slavar på bomullsfältet tillsammans med sin familj. Men livet får sig snart en vändning då hans pappa skjuts till döds efter att ha lämnat en kommentar till en vite rikemannen. Därefter får Cecil lära sig att bli en så kallad "husnigger" och 1957 blir han en omtyckt butler i Vita Huset där han sedan kom att jobb i många år. Under tiden kämpade inte bara Cecil för jämställdheten på sitt jobb utan en frihetsrörelse började sakta träda fram i kampen om att rättigheterna mellan vita och svarta skulle bli desamma.
 
 
FILMEN FÅR:
Jag hade inga som helst planer på att se The Butler men så ramlade filmen in genom brevinkastet och då förändrades allt. Dock kan jag väll inte riktigt påstå att detta är den perfekta filmen för mig och även om den både är bra och berörande så blir det allt lite små segt emellanåt eftersom det är rätt så händelselöst, men ändå intressant. I The Butler får vi följa Cecil (Forest Whitaker) genom livets hårda skola, från hans tidiga liv på bomullsfältet under 1926 till den dagen då han blir en omtyckt butler på Vita Huset där han sedan kom att jobba i många år. Vi får även ta del av hans något krystade privatliv som kryllar av problem och hans något blyga kamp om rättvisan mellan de anställda på Vita Huset. På hemmafronten ser vi hans fru Gloria (Oprah Winfrey) som är något för glad vid flaskan och hans två barn som ständigt tycks göra honom besviken, den ena mer än den andra, och besvikelsen är dessutom ömsesidig eftersom Cecil nästan aldrig är hemma.
 
 photo thebutler_zpsaf737a43.jpg
Det är upp och nedgångar på den privata fronten men kärleken tycks ändå överleva.
 
The Butler handlar egentligen inte alls bara om Cecil och hans liv utan mer om de mörkhyades kamp om frihet, rättigheter och rättvisa och visst blir det känsloladdat när dessa människor blir behandlade som skit. Vi får följa utvecklingen och sakta se hur de lyckas komma in i samhället tack vara stora uppoffringar som kom att kosta en del livet. Trots detta så blir det ändå inte mycket variationer under filmens gång och det är ett lugnt och sansat tempo rätt igenom som gör att det lätt kan bli lite långdraget. Men The Butler är ändå en rätt så sevärd film som till och med lockar fram en del känsloladdade tårar under vissa specifika scener, scener som till och med får det att göra ont i hjärtat på en.
 
 photo thebutler2_zpsd937ac72.jpg
Alla är tyvärr inte välkomna in i samhället
 
Jag tror inte jag ljuger när jag säger att The Butler innehåller en hel del kända namn som mest bara blinkar förbi i all hast. Den ena "presidenten" avbetas efter den andra och den enda som praktiskt taget finns med under hela filmens gång är Cecil som under sitt vuxna liv och större delar av filmen spelas utav Forest Whitaker, en skådespelare som här gör ett bra och trovärdigt jobb trots en del stela moment. Annars så kan jag väll inte påstå att jag är allt för imponerad utav Oprah Winfrey som vi ser i rollen som Cecils fru Gloria och som sagt så blinkar övriga deltagare mest bara förbi lite snabbt utan att egentligen lämna något avtryck. Men vare sig en del försvinner in i dimman eller ej så bidrar The Butler med en hemsk verklighetsbaserad syn på livet som mer eller mindre borde ses av alla. Filmen må vara lite seg och händelselös under vissa stunder men den bidrar ändå med en lärdom som berör och som lämnar sina spår.
 
 photo thebutler1_zps121afaf8.jpg
The Butler och en av många presidenter
 
 

FILMINFORMATION:

Originaltitel: The Butler.
Genre: Biografi, Drama.
Skådespelare: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, David Oyelowo, David Banner, John Cusack, Alex Pettyfer, Mariah Carey, Robin Williams m.fl.
Regi: Lee Daniels.
Manus: Danny Strong.
Speltid: 132 min.
Originalspråk: Engelska.
Produktionsland: USA.
Produktionsår: 2013.
Åldersgräns: 11 år.
Biorelease: 11 oktober 2013.
Distributör: Scanbox.
DVD och Blu-rayrelease: 19 februari 2014 .
Köp filmen hos: Discshop, Cdon och Ginza.
 

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: