Jurassic Park 1-3

Photobucket
Jurassic Park (1993) (Äventyr/Sci-fi):
På en ö mitt i havet finns en ovanlig äventyrspark där man har lyckats återskapat dinosaurier tack vare gammalt DNA som man har hittat. Men parken förvandlas till en dödsfälla när strömmen går och elstängslet slutar att fungera. Nu får de personerna som är fast på ön kämpa för sina liv när de förhistoriska djuren springer lösa.


Filmen får:
När Jurassic Park kom ut under 1993 tog filmen världen med storm. Det var då nytt, fräscht och annorlunda men riktigt lika fräscht blir det tyvärr inte idag. Men filmen fungerar ändå än idag och av någon anledning blir den inte gammal och grå som så många andra äldre filmer där ute, utan Jurassic Park bara hänger med i svängarna. Men tyvärr så har de även i denna filmen slängt in ett par jobbiga ungar som mest ställer till med problem och sätter sig själva och alla andra i trubbel. Den något äldre flickan Lex (Ariana Richards) går väll an eftersom hon inte är ett småbarn, men den lilla pojken Tim (Joseph Mazzello) går mig på nerverna eftersom han bara blir för mycket på ett idiotiskt sätt. Han kramar t.ex sig fast vid ett elstängsel som snart ska gå igång och jag undrar hur dum man kan bli och svaret är: Tydligen lika trög som Tim. Men annars så bjuder filmen på ett ovanligt obehag som vi inte är vana vid att se. Man kan ju inte resonera med dinosaurier så här gäller det att springa, plus att man inte riktigt vet vad som försiggår i deras valnötshjärnor. Eller jo, mat är nog det de tänker på i första hand och även vad de är på jakt efter. Filmen är i vilket fall som helst underhållande och bjuder på ett äventyr som skiljer sig ifrån mängden. Den var bra då, den är bra nu och kommer nog alltid att vara bra.



Photobucket
The Lost World: Jurassic Park (1997) (Äventyr/Sci-fi):
Efter katastrofen med Jurassic Park har ön lämnats obemannad och öde med endast dinosaurier i sikte. InGen som ligger bakom projektet har nu nått en finansiell kris och måste göra något innan de går i konkurs, så de bestämmer sig för att flytta parken till fastlandet. Men innan man kan göra detta skickas en liten grupp människor i hemlighet till ön för att dokumentera. Men något går snett och teamet blir fast utan tillgång till räddning. På plats på ön finns även ett team som ska transportera dinosaurierna till fastlandet och de båda grupperna får nu slå sig samman i hopp om att komma hem helskinnade.


Filmen får:
The Lost World: Jurassic Park lyckas inte riktigt komma upp i samma nivå som Jurassic Park, vilket är förståeligt, men filmen fungerar ändå rätt så bra här hemma i tv-soffan. Även om det vi nu få se inte direkt är något nytt så är filmen rätt så spännande och det hela blir rätt komiskt när de drar in till fastlandet med undantag för en speciell scen där filmskaparna än en gång låter ett husdjur falla offer för filmens grymhet. Nu få vi tyvärr inte se så mycket av dinosaurier på fastlandet, men det lilla vi få se gör ändå hela filmen. För på ön har vi ju trots allt redan varit och det känns därför bara som en stor repris av Jurassic Park när de befinner sig där. Men det är även där stunder som är lockande och tilltalande. Dock kan filmen inte låta bli att dra in en unge i handlingen och även denna gången så få vi dras med ett litet barn som tydligen är viktig för handlingen. Tack o lov är denna ungen inte riktigt lika störig eftersom han är något äldre och uppför sig därför något mer vuxet. Kanske är det just därför som The Lost Worl: Jurassic Park rullar på så bra. Filmen går mer än väl att se även om det känns lite som en repris ibland och jag blir i alla fall nöjd och belåten.



Photobucket
Jurassic Park 3 (2001) (Äventyr/Sci-fi):
Efter mycket tjat går Dr. Alan Grant med på att ge den rike Paul Kirby och hans fru Amanda en guidad flygtur runt Isla Sorna, en ön där några av InGens dinosaurier finns placerad. Väl på plats inser Alan att det inte alls är en guide de vill ha, utan de vill landa på ön för att leta efter sin försvunne son. Återigen får Alan kämpa för sitt och alla andras liv på en ö som kryllar av dinosaurier som har blivit något smartare med åren.


Filmen får:
Dinosaurierna är tillbaka i form av Jurassic Park 3, de är minst lika hungriga och jaktgalna som innan. Skillnaden är bara den att denna gång har de fått upp spåret på ett par idioter som tydligen är utvecklingsstörda eller något liknande. För de går runt och skriker på en ö som kryllar av köttätande monster och tror att inget ska hände, men de har fel. Filmen är ungefär lika bra som The Lost World: Jurassic Park och därför är det alltså inget fel på denna heller. Även om hela äventyret känns som en stor repris så är filmen ändå rätt så intressant och spännande. Man vet ju redan innan att några kommer dö och man kan rätt snabbt räkna ut vilka som kommer överleva. Även denna gång slängde de in en unge på ön, fast denna gången en smart sådan som inte ställer till med problem. Fast som vanligt finns det även ett stolpskott till snorunge med i filmen, en 3 åring som håller på att ställa till det för folket på ön. Jurassic Park går att se med glädje, men vi få verkligen hoppas att det är slut på dinosaurie filmerna. För en till och det blir bara för mycket av det goda och risken finns då att folk kommer tröttna.

Kommentarer

bloglovin A Freak Like Me... - ...Sci-Fi Geek! Om filmer, serier och allt däromkring.

Kommentera inlägget här:
Jag svara på alla kommentarer här i min egna blogg men jag besöker självklart även din om du har en.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):


URL/Bloggadress:


Kommentar: